L’ Ermita del Remei (Alcanar)

Image


A 3 quilòmetres d’Alcanar, i a 7 de la N-340, en un petit tossal està enclavada l‘Ermita de la Mare de Déu del Remei. Des de la plaça es pot contemplar el mar i els prats plantats de tarongers, conreu dels canareus. Blau i verd, amb tota la gamma de matissos, són els colors d’una immensa catifa estesa als peus de l’Ermita, el tron que la pietat secular dels canareus ha aixecat a la seua Patrona.

La seva construcció es remunta a finals del segle XVI o principis del XVII.

El Santuari és d’estil gòtic i barroc. És el resultat de dues fases de construcció: la part més antiga, la nau, coberta amb voltes de creueria, segueix encara la manera de construir del gòtic. Té porta dovellada, contraforts exteriors i coberta a dues vessants. Aquesta primera capella fou ampliada amb un creuer i una cúpula peraltada sobre tambor d’estil barroc, alhora que hom va afegir-li un petit campanar d’espadanya al cim de la façana amb una campana. L’òcul que hi ha sobre la porta pot ser d’aquesta segona etapa; potser també el vetust escut heràldic de pedra representant tres canyes terrassades.

La cúpula és de teules envernissades de diferents colors. Al bell mig, a l’interior, hi penja un àngel de talla d’estil barroc.

RETAULES

Tenia la capella, abans de la guerra civil, distints retaules a més del de l’altar major, segons conta el Canonge Matamoros. Varen ser tots destruïts, igual que la imatge de la Mare de Déu. L’actual retaule és una reproducció exacta de l’anterior, com es pot constatar en velles fotografies que es conserven. Modernament ha estat reformat el presbiteri, la base del retaule, les escales del cambril i la messa de l’altar amb pedra i marbres.

Els àngels pintats l’any 1974 a una i altra part del retaule oferint fruits i flors a la Verge, i el plafó del cambril amb els caps d’angelets són obra del pintor-escultor tortosí Àngel Acosta. Els dos retaules del creuer estan dedicats al Crucificat (mà esquerra) i a Sant Josep (mà dreta), treballats amb fusta al taller de Cervera del Maestre per l’artista Xillida, el qual va construir molts altars després de la guerra al bisbat de Tortosa.

LA SAGRADA IMATGE

La imatge de la Mare de Déu del Remei que es venera actualment és de l’any 1939, de talla policromada, reproducció de l’anterior, i també coberta amb el típic vestit acampanat de tela. Es va escolpir als tallers d’Onda (Castelló) per l’escultor Joan Bautista Folia, natural de Sant Jordi. Medeix 80 cm, i amb el tron i la corona, 140 cm. És bonica, moreneta i, amb el seu somriure, invita a la pregària espontània i confiada. A la mà esquerra té al Nen Jesús, i a la dreta, un ramet de flors.

Esta entrada fue publicada en Uncategorized. Guarda el enlace permanente.

Deja un comentario